FAQ – Vanliga frågor och svar

Om behörighet / Vem som får läsa våra kurser:

 • Jag läser kursen medan jag går på gymnasiet, hur gör jag för att anmäla mig och få mina betyg registrerade? (Uppdateras)

  Om du slutför din gymnasieutbildning under våren så blir din särskilda och grundläggande behörighet till högskolestudier klarlagd i och med att dina slutbetyg registreras i den nationella betygsdatabasen i juni. Om du vill göra en anmälan till Kurstyp A genom KTH sommaren 2017 så anmäler du dig under perioden 20-26 april samt 3-12 maj 2017 via antagning.se enligt instruktionerna på www.sommarmatte.se/kurser/kurs-a/ (det är platsgaranti, din anmälan sparas och kommer att handläggas senare i juni när alla slutbetyg finns i den nationella betygsdatabasen). Om du vill göra en anmälan till Kurstyp A genom Högskolan i Gävle sommaren 2017 så är det viktigt att du väntar med att göra en anmälan tills dess dina betyg finns i den nationella betygsdatabasen (vid denna högskola handläggs alla anmälningar löpande i mån av tid, och om du är obehörig när du söker så kommer du därför ej bli antagen och du blir struken på ditt kursval). Sen anmälan genom Högskolan i Gävle är öppen tills vidare, dock längst fram till kursstart. Du kan under tiden skaffa kurskonto och få tillgång till kursen. Om du vill göra en anmälan till Kurstyp B genom Stockholms universitet sommaren 2017 så anmäler du dig fram till 15 mars 2017, sen anmälan från 10 april – 15 maj, och 22 – 25 juni. Instruktionerna hittar du på www.sommarmatte.se/kurser/kurstyp-b (det är platsgaranti). Du räknas som obehörig att läsa kursen fram till att dina slutbetyg registrerats (du kommer att bli struken på ditt kursval om du anmäler dig).

  Att bli antagen innebär att du har möjlighet att bli kursregistrerad och få dina resultat inrapporterade.

 • Jag går ut gymnasiet i vår och vill läsa kursen under sommaren. Vad behöver jag tänka på?

  Bestäm vilken kurstyp du vill läsa. Anmäl dig till den kurs du vill studera när dina slutbetyg blivit registrerade. Skaffa enkelt och snabbt ett kurskonto till det lärosäte du anmält dig till. Genom kurskontot kan du direkt logga in och börja arbeta med delar av materialen, proven och få handledning från våra mentorer. Ett kurskonto kan du skaffa innan du är behörig eller blivit antagen.

  I samband med kursstart blir du sedan, om du är antagen till kursen, kursregistrerad och därefter kommer dina poäng att kunna rapporteras in.

 • Jag ska läsa vid Lund (eller någon annan högskola som inte står med som samarbetspartner på sommarmatte.se)
  i höst – kan jag fortfarande läsa vid någon av era högskolor utan problem?
  Ja, den grundläggande matematiken skiljer sig inte åt mellan högskolor så våra kurser ger en bra utgångspunkt oavsett vart du kommer att fortsätta dina studier.
 • Jag började läsa kursen en tidigare termin. Hur gör jag för att slutföra den?
  Kontakta studievägledningen. Kontaktuppgifterna finns i din kursplattform.
 • Jag planerar inte att söka till en högskola i höst men jag skulle ändå vilja fräscha upp mina mattekunskaper – kan jag gå kursen?
  Ja, vi har många som läser sommarmatte som är i samma situation som du.
  Välkommen med din anmälan!

Om hur man läser / Kursernas form:

 • Kan jag titta på studiematerialet innan jag anmäler mig till sommarmatte?
  Ja, du kan titta på textavsnitt och övningsuppgifter här:
  Kurstyp A
  Kurstyp A – del 2
  Kurstyp B
 • Måste jag vara uppkopplad och ha dator för att jobba med kursen?
  Nej. Du kan arbeta med avsnitten och övningsuppgifter utan dator. Alla kan kostnadsfritt få kursmaterialet hemskickat i tryckt form (i länkarna till kursmaterialen ovan hittar du även samtliga kursmaterial som pdf-filer). För att se de fullständiga lösningarna till övningsuppgifterna, jobba med examinationen och de nätbaserade proven måste du dock vara inloggad.
 • Blir jag indelad i en studiegrupp och måste vara närvarande vid klassrum på plats eller på internet?
  Nej. Alla läser tillsammans men du kan till viss del bestämma din egen takt. Du får hjälp av våra mentorer, över telefon, mail eller i forum, eller studiekamrater.
 • Hur går proven till?

  Kurserna examineras med automaträttade prov och inlämningsuppgifter som görs hemifrån.

  Kurstyp B har en slutgiltig skriftlig examen. Den skriftliga tentan ges vid Stockholms universitet vid ett flertal tillfällen under hela året (tätast under sommaren), men det är möjligt att tentera på annan ort.

  Vid högskolan i Gävle (kurstyp B) finns en frivillig salstentamen om du vill ha högre betyg än E.

 • Vad innebär det att flera lärosäten har samma kurstyp?

  Sommarmatte.se grundades 2002 av KTH och Stockholms universitet och idag ingår flertalet lärosäten i detta samarbete. Kurserna ges genom samläsning, detta innebär att lärosäten som finns under respektive kurstyp (kurstyp A och B) erbjuder samma kurs (d.v.s. samma material, utformning av prov etc).

  Målet är att erbjuda så många studenter chansen att förbereda sig inför kommande högskolestudier.

 • Kan man läsa samma kurstyp flera gånger?
  Om du sedan tidigare har läst en kurstyp har du redan tagit del av det material och de uppgifter som ingår i den kurstypen. Därför finns det ingen anledning att anmäla sig till samma kurstyp på en annan högskola igen, eftersom kurserna ges genom samläsning.
 • Om jag redan läst sommarmatte sedan tidigare men fortfarande vill repetera, kan jag göra det?
   Ja, det går jättebra. Det kan du göra genom att ladda ner kursmaterialet, detta kan du göra på sommarmatte.se/kurser men du har också fortsatt tillgång till allt genom ditt kurskonto.

Om kursens längd:

 • Hur lång är kursen? Måste jag följa några bundna tider?
  Kursens ramtid ser du under veckoangivelsen. Du planerar själv dina studier och jobbar i ditt tempot så du hinner klart under kursens tidsperiod. Ha alltid ambitionen att slutföra din kurs inom kursens ramtid.Om du erhåller studiemedel för kursen måste du vara noga med att dina moment hinner rapporteras in enligt de datum du och CSN kommit överens om i din studiemedelsansökan.
 • Jag är bortrest en del av sommaren. Hur gör jag?
  Det spelar ingen roll var du befinner dig. Om du är på semester utan tillgång till dator kan du göra ett uppehåll och fortsätta igen senare när du är tillbaka. Tänk på att kursen ska vara klar i god tid innan det datum som du och CSN kommit överens om i din studiemedelsansökan, så att momenten hinner rapporteras in lagom till kursens slut.
 • Vad händer om jag inte hinner arbeta klart med kursen?

  Ha alltid ambitionen att slutföra din kurs, ta hjälp av våra mentorer om du fastnar. Skulle du inte bli klar inom tidsramen är det viktigt att du har information om hur detta skulle kunna påverka ditt CSN. Kontakta alltid CSN vid dessa tillfällen.

 • Jag vill ändra min personliga studieplan, hur gör jag?
  Ha alltid ambitionen att slutföra din kurs inom kursens ramtid (veckor). Om du erhåller studiemedel för kursen är det också viktigt att du studerar under den period som du och CSN kommit överens om. Det är du själv som ansvarar för att studieplanen är korrekt.Behöver du ändra din personliga tidsplan kontaktar du våra mentorer så kan de hjälpa dig.
 • Vad betyder veckoangivelserna i kursens titel?
  Veckoangivelserna är kursens ramtid, alltså den tid kursen är inrättad. Du är välkommen att innan kursstart börja arbeta med delar av materialen, proven och få handledning från våra mentorer.Kursregistrering och poängrapportering sker dock efter kursstart.

Om Student Lounge:

 • Jag har tappat bort mina inloggningsuppgifter, hur gör jag?
  Kontrollera till att börja med att du använder din e-postadress som användarnamn. Om du vet ditt användarnamn kan du trycka på glömt lösenord under logga in knappen. Då skickas ett nytt lösenord till dig via SMS till mobilnumret du har kopplat till ditt konto. Om detta inte fungerar eller om du inte kommer ihåg ditt användarnamn ska du kontakta mentorerna.
 • Jag vill byta användarnamn, hur gör jag?
  Om du inte längre använder mailadressen som är ditt användarnamn är de viktigt
  att du byter den till en mailadress du använder eftersom det är på den adressen vi skickar ut viktig information till dig. För att byta användarnamn kontaktar du din mentor.
 • Jag har inte fyllt i ett korrekt personnr
  Om du inte fyllt i ett korrekt personnr av någon anledning när du skapade ditt kurskonto måste du kontakta studievägledningen. Har du inte ett korrekt personnr kan du inte bli kursregistrerad, få moment inrapporterade eller intyg på avklarad kurs.

Om allt annat / Övrigt:

 • Vad kostar det?
  All högskoleutbildning är gratis för svenska medborgare samt medborgare i EU/EES och Schweiz. För dig som kommer från länder utanför denna region tillämpas ansöknings- och kursavgift där nivåerna bestäms lokalt av varje lärosäte. Kontakta lärosätet du tänkt läsa vid för mer information.
 • Hur många studenter läser sommarmatte.se varje sommar?
  Sedan snart 10 år tillbaka läser flera tusen studenter årligen sommarmatte.se tillsammans. De flesta av landets högskolor uppmanar de som anmält sig till en utbildning som kräver kunskaper i matematik att börja under sommaren med till exempel sommarmatte och se till att vara startklar till hösten.
 • Kan jag söka studiemedel för sommarmatte?
  CSN erbjuder studiestöd för fristående kurser men för närvarande inte för MOOC-kurser. Studiestöd söks för den period en kurs är formellt inrättad. Notera att sommarmatte vid Linköpings universitet inte är formellt inrättad under sommaren utan under hösten, det går alltså inte att söka studiemedel för sommaren för denna kurs. Kontakta CSN för mer information!
 • Kan jag läsa en kurs för att få gymnasiekompetens?
  Det är upp till varje lärosäte att besluta om kurser kan likställas med gymnasiekompetens. Kontakta det lärosäte där du tänkt studera för mer information.